Sammandraget med biblioteksnyheter från världen återvänder nu från sommarpausen och kommer under hösten att publiceras med två veckors mellanrum på Biblioteken.fi. I sammandraget har vi samlat intressanta internationella nyheter, bloggtexter, biblioteksevenemang och tips. Största delen av nyheterna och evenemangen på länklistan nedan är engelskspråkiga.
Nyheter och bloggar
- En ny strategi för de allmänna biblioteken i Skottland har publicerats. Scotland's Public Library Strategy 2021-2025 kan fritt läsas på nätet.
- Uleåborgs stadsbibliotek vann IFLA:s ”Green Library Award 2021”-pris. Uleåborgs stadsbiblioteks projekt Vastuullinen kirjasto ympäristötietoisuuden edistäjänä (Det ansvarstagande biblioteket som en främjare av miljömedvetenhet) vann priset i kategorin Green Library Project. Mer information om priset på Uleåborgs stadsbiblioteks och IFLA:s sidor. Gratulationer till Uleåborg!
- Oslos nya huvudbibliotek Deichman Bjørvika har vunnit IFLA:s pris Public Library of the Year Award 2021. Priset, som delas ut årligen ges till det bästa nya allmänna biblioteket. Också the Guardian noterade i juli de bibliotek som hade klarat sig till finalen.
- San Diego Union-Tribune skriver om den amerikanska staden San Diegos nya plan, i vilken det rekommenderas att i områden med lägre inkomstnivå grunda större bibliotek med ett bredare utbud av tjänster. Man anser att biblioteken har en nyckelroll i kampen mot ojämlikhet.
- I en artikel i EveryLibrary Medium behandlas bibliotek som har öppnats i för bibliotek otypiska lokaler. På EveryLibrary Mediums sidor publiceras många korta och intressanta artiklar om bibliotek.
- I den amerikanska enkäten the 2020 Public Library Technology Survey framkommer bibliotekens roll som främjare av digital jämlikhet. De amerikanska biblioteken lånar också allt mera ut teknik som kan användas utanför biblioteket. Det här minskar den digitala klyftan och garanterar åtkomst till information och teknik.
- På Förenade nationerna sidor hittar du lästips om teman i FN:s mål för hållbar utveckling (Sustainable development goals, SDG). I SDG Book Club kan du hitta inspiration för evenemang kring dessa ämnen i ditt eget bibliotek.
- American Libraries Magazine presenterar de mest imponerande nya och renoverade amerikanska biblioteken år 2021.
- IFLA:s nya webbsidor har publicerats. Du kan bekanta dig med den nya webbplatsen via den gamla, bekanta adressen: www.ifla.org.
Evenemang
- Nordic Libraries Annual 2021 –konferensens program har publicerats och anmälningen är öppen. Regionförvaltningsverkens årliga internationella bibliotekskonferens ordnas som ett av avgiftsfritt evenemang på webben 3-4.11.2021. Temat för den engelskspråkiga konferensen är Libraries Creating Strong Societies och man kan anmäla sig fram till 31.10.2021.
- NordILL-konferensen ordnas i år på nätet 25-26.10.2021. Anmälningen till konferensen Nordic resource sharing reference and collection management conference, mer känd som NordILL-konferensen är öppen. Konferensens tema är Empowering knowledge – Accelerating access.
- IFLA meddelar om kommande Internet Governance Forum (IGF) –evenemang med många teman som är relevanta för bibliotek. Om du till exempel är intresserad av digital läskunnighet, digital inkludering och fri tillgång till informationskällor lönar det sig att bekanta dig med IGF:s program.
- IFLA:s årskonferens, IFLA WLIC 2021, ordnades virtuellt 17-19.8.2021. Det är möjligt att för 50 € i efterhand köpa biljetter, som ger tillgång till inbandade presentationer och annat konferensmaterial, som till exempel posters med presentationer av bibliotekens projekt. Biljetterna kan köpas fram till 29.10.2021 och de ger tillgång till materialet för 12 månader.
- Wikimedia Foundations årskonferens Wikimania:s program kan fritt ses på nätet. Från programmet finns en Youtbue-länk till varje presentation
Tips
- På den svenska bibliotekstidskriftens Biblioteksbladets webbsidor finns många intressanta biblioteksrelaterade artiklar som fritt kan läsas. Tidningens webbsidor fungerar som ett fönster mot biblioteksfältet i vårt grannland och erbjuder tankar och nya synvinklar också för den inhemska biblioteksdebatten.