Ordnande av evenemang och samarbete

Diskriminering och likabehandling på bibliotek

Likabehandling innebär att trygga faktisk jämlikhet för alla och undanröja ojämlikhet i samhället på grund av diskriminering. Enligt en rapport från Justitieministeriet våren 2024 är diskriminering i Finland fortfarande ett betydande problem och har till och med ökat under de senaste åren. Främjandet av likabehandling är till stor del i formellt skick, men det praktiska genomförandet är bristfälligt. 

Förhandsinformation: Nylands stora svenska utbildninsgdag

I oktober träffas vi på plats i Kyrkslätts  fina Fyyri bibliotek!

Ur innehållet:

- Bemötandet av olika besökare på biblioteket och dess utmaningar

- Innehåll för olika läsargrupper och tips till tipsandet

- Möjlighet att träffa och diskutera med kolleger

- Intressanta talare

- m.m.

Du kan själv komma med idéer för dagens innehåll genom att kontakta oss på AKE-Borgå

Utbildningsdagen ordnas endast på plats i Kyrkslätt

Programmet fastställs och anmälningen öppnas senare i vår.

Vad är nepsy? Del 1: ADHD och ADD

De som jobbar med barn och ungdomar rapporterar om att allt fler har svårigheter med bl.a. koncentration eller självreglering. Så kallade “bokstavsdiagnoser” ökar i antal, också bland vuxna. Det talas mycket om nepsy, eller NPF, men vad innebär det egentligen? 

Nepsy är en förkortning av neuropsykiatriska drag, som beror på avvikelser i hjärnans funktion. I den neuropsykiatriska funktionsvariansen ingår bland annat ADHD och ADD, autismspektrum och Tourettes syndrom. I det här webbinariet ligger fokus på ADHD och ADD. 

Vem är välkommen? Att nå ut med kultur- och bibliotekstjänster till familjer och unga

Varmt välkommen att delta i kulturseminariet Vem är välkommen? Att nå ut med kultur- och bibliotekstjänster till familjer och unga. Seminariet ordnas tisdag 28.11.2023 kl. 9.00-16.00 i Vanda. Samtidigt firar vi i arbetets tecken att Sydkustens landskapsförbund fyller 25 år i år.

Hälsningar från Danmark!

I augusti och september anordnade Regionförvaltningsverket två identiska studiebesök i Danmark. Deltagarna i gruppresorna besökte 10 danska bibliotek. Teman var delaktighet, tillgänglighet, användning av biblioteksutrymmen, självbetjäning, evenemang, tjänster för barn, ungdomar och familjer, läsfrämjande verksamhet och användning av bibliotek efter coronapandemin.

Nio biblioteksanställda från Nyland deltog i resan.  Vad lärde vi oss? Vad var överraskande?

Läs med mig – Estetiska upplevelser och språkstimulering för yngre barn

Att läsa tillsammans med barn på daghem, bibliotek och i hemmen - både enskilt och i grupp – kännetecknas av samtal och interaktion, både före, under och efter läsningen.  

På webbinariet presenterar Trude Hoel, professor i läsvetenskap vid Universitetet i Stavanger, vad forskningen berättar om läsningens betydelse för barns språkutveckling i tidig ålder. Hur kan man integrera läsmetoderna i vardagen? Vilken är den vuxnes roll? Hur kan biblioteket stödja pedagogerna i deras arbete med språk och läsning och bidra till samarbete mellan daghem, hem och bibliotek?

Riksomafattande Liboppi-dag – Studiekretsar och gruppinlärning i Liboppi

AKE-biblioteken ordnar den 12 januari 2023 en riksomfattande Liboppi-dag, där vi bekantar oss med olika slags inlärningsmetoder i Liboppi och får höra om kamratinlärning. Dagen ordnas på distans via Zoom och är indelad i två delar: på förmiddagen ser vi närmare på olika inlärningsmetoder, på eftermiddagen har vi en möjlighet att få undervisning i hur man i praktiken loggar in i Liboppi samt bildar studiekretsar enligt intresse.

Kompetensprofiler för digistödjare

Hurdant digitalt stöd behövs på biblioteket, gäller det tekniska problem eller problem med att uträtta ärenden digitalt, eller bådadera? Hurdant kunnande behövs i digistödet? 

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (DVV) publicerar i slutet av året kompetensprofiler för digistödjare. Profilerna har kommit till tillsammans med digistödjare inom olika verksamheter för att hjälpa dem som ger digitalt stöd att uppfatta hurdant stöd olika kundgrupper vanligtvis kan behöva. De gör det också lättare att utveckla den egna kompetensen.