Studier i informationsvetenskap, 60 sp
Hösten 2024 startar en ny nätbaserad studiehelhet omfattande 60 sp inom ämnet informationsvetenskap. Då har du som vill jobba på bibliotek möjlighet att ta till dig den kompetens du behöver!
Hösten 2024 startar en ny nätbaserad studiehelhet omfattande 60 sp inom ämnet informationsvetenskap. Då har du som vill jobba på bibliotek möjlighet att ta till dig den kompetens du behöver!
Kommunernas gemensamma E-bibliotek öppnas den 23.4.2024.
E-biblioteket arrangerar i samarbete med Åke (Svenska samarbetsgruppen för bibliotekens utvecklingsuppdrag) ett evenemang där vi berättar allt du behöver veta om E-biblioteket.
Evenemanget hålls på Teams den 11.3 kl. 12-13.30.
Välkommen att lyssna, fråga och diskutera.
Evenemanget spelas in och inspelningen kan begäras av annamaria.malm@hel.fi.
Tycker du att AI är skrämmande – eller spännande? Vill du veta mera om hur AI kan inverka på biblioteksbranschen? Eller är du bara nyfiken och vill lära dig mer om AI? Då kan du delta i fortbildningen som Finlands svenska biblioteksförening(FSBF) erbjuder under våren. OBS! Anmäl dig senast 11 januari 2024!
Vi använder onlinekursen Elements of AI som bas och utvidgar den med ett biblioteksperspektiv. Biblioteksperspektivet på AI integreras genom specialvald läsning, onlineträffar, diskussioner och inbjudna föreläsare.
Välkommen på Gratis är gott – webbinarium
Under webbinariet kommer du att få konkreta tips om nyare webbresurser och verktyg som är fria att använda. Den här gången bekantar vi oss med AI verktyg. Du kan redan nu på förväg ge önskemål om verktyg som du behöver i ditt arbete så går vi genom dem under webbinariet.
Vad händer i e-biblioteksprojektet? Vi går igenom vad som är aktuellt i e-biblioteksprojektet gällande bl.a. innehåll och teknologi. Informationen är på svenska.
Vidare ser vi gemensamt på hur arbetsfördelningen mellan e-bibliotekets organisation och biblioteken planerats.
AKE-biblioteken ordnar den 12 januari 2023 en riksomfattande Liboppi-dag, där vi bekantar oss med olika slags inlärningsmetoder i Liboppi och får höra om kamratinlärning. Dagen ordnas på distans via Zoom och är indelad i två delar: på förmiddagen ser vi närmare på olika inlärningsmetoder, på eftermiddagen har vi en möjlighet att få undervisning i hur man i praktiken loggar in i Liboppi samt bildar studiekretsar enligt intresse.
Hurdant digitalt stöd behövs på biblioteket, gäller det tekniska problem eller problem med att uträtta ärenden digitalt, eller bådadera? Hurdant kunnande behövs i digistödet?
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (DVV) publicerar i slutet av året kompetensprofiler för digistödjare. Profilerna har kommit till tillsammans med digistödjare inom olika verksamheter för att hjälpa dem som ger digitalt stöd att uppfatta hurdant stöd olika kundgrupper vanligtvis kan behöva. De gör det också lättare att utveckla den egna kompetensen.
Vad är bibliotekens roll i det digitaliserade samhället och varför behövs bibliotek nu och i framtiden? När digitaliseringen inte kan stoppas hur bör vi agera med den i bokbranschen? Hur delas pengarna i fortsättningen och är det möjligt att leva genom att skriva? Om bland annat dessa ämnen samtalas på e-biblioteksprojektets evenemang Kuoleeko kirja, entä kirjasto? (Dör boken eller biblioteket?).
Nordic Africa Institute and Nordic Institute on Asian Studies organize a librarian targeted webinar on Regional Studies in the Nordic Countries.
Date : Monday 4 april kl. 10-11 CEST (11-12 Finland)
Via Zoom
Language: English
For registration and information: https://nai.uu.se/news-and-events/events/2022-03-14-regional-studies-in-the-nordic-countries.html
Höstens digievenemang kommer igen! I år är ämnet källkritik, att hitta information och rätt information i allmänhet - passligt för Temaåret för forskningsbaserad kunskap. Programmet är tvåspråkigt!
Evenemanget är öppet för alla och förstås gratis. Program kommer senare, men det löns redan nu att sätta datumet i kalendern!
Välkommen med!