Barn- och ungdomsbiblioteksarbete

Hur barnlitteratur berör hantering av livssmärta (live + stream)

Barnlitteratur som stöd i hantering av livssmärta, fördjupar sig i hur barnlitteratur kan hjälpa barn att bearbeta livets smärtor. Programmet startar kl. 14.00 med ett anförande av Sanna-Sofia Vuori, som ger ett författarperspektiv på livssmärta i skrivprocessen. Kl. 14.15-15.00 talar Mirjam Kalland om SAGA-modellen, som hjälper barn och unga att möta svåra känslor. Diskussionen, som börjar kl. 15.00, innehåller kommentarer från Anne Salovaara-Kero (VD / TJ, Mieli), Inger Damlin (förbundsordförande, FSL) och Daniel Björndahl (kurator, Österbottens välfärdsområde, skolhälsovård). 

Nordiska barnböcker av minoritetsförfattare

Under evenemanget kommer vi att presentera nordiska barnböcker som omfamnar kulturell och språklig mångfald och är skrivna av kreativa yrkesutövare som en gång bestämde sig för att flytta till Norden och har gjort det till sitt hem.

Det här webbinariet riktar sig till dig som arbetar på bibliotek eller på annat sätt med barnlitteratur i Finland, Sverige, Norge och Island. Evenemanget hålls på engelska, men kommer att stödjas av ett AI-baserat översättningsprogram.

Hälsningar från Sverige

I oktober anordnade Regionförvaltningsverket ett studiebesök i Göteborgstrakten. Deltagarna i gruppresan besökte nio svenska bibliotek. Teman var kulturell mångfald och mångspråkighet, delaktighet, bibliotek i allaktivitetshus, nya koncept för bibliotekstjänster för barn och unga samt främjande av läsning.

Tio biblioteksanställda från Nyland deltog i resan.  Vad lärde vi oss? Vad var överraskande?

Läsfest-webbinarium 14.11.2024

Läsfest på Bibliotekskanalen 14.11.2024

Läsfrämjande i fokus: bibliotekets uppdrag

Hur kan biblioteken göra skillnad för de barn och unga som kämpar med läsningen? Kom med på vårt webbinarium, där vi belyser hur bibliotek kan spela en avgörande roll i att stötta svaga läsare. Forskare och bibliotekspersonal delar med sig av insikter, forskning och konkreta metoder för att ge oss en bild av nuläget samt inspirera oss till att jobba vidare.

Webbinariet hålls kl. 12-15.30 och ordnas i samarbete mellan SJK Erte och Bibliotekskanalen.

Barn-och ungdomslitteratur, 5 sp

Under denna grundkurs i barn- och ungdomslitteratur tränas förmågan att förstå litteratur för barn och unga utifrån kategorins historia, samhällsrelevans och stilistiska premisser. Med tyngdpunkt på nordisk barn- och ungdomslitteratur tränas förmågan att praktiskt och teoretiskt analysera barnlitterära genrer samt teman, motiv och berättartekniker typiska för kategorin. Vi bekantar oss också med fruktbara teoretiska ingångar till barn- och ungdomslitteratur såsom narratologi, intersektionalitet, maktdiskurser m.m.

Ertes distanstips: En förmiddag om skolbibliotek

Välkommen till ett inspirerande distanswebbinarium på svenska den 2 oktober kl. 9.30–11.00!

PROGRAM

kl. 9.30-10.15 Sveriges skolbibliotekssatsning
Jenny Nilsson berättar som skolbibliotekssatsningen i Sverige och ger oss en överblick över hur läget ser ut idag.

kl. 10.15-11.00 Skolbiblioteksutredningen i Svenskfinland
Mikael Gros jobbar som projektansvarig på Sydkustens landskapsförbund. Han avslöjar de första resultaten av en omfattande skolbiblioteksutredning från Svenskfinland.

Nylands stora svenska utbildningsdag

I oktober träffas vi på plats i Kyrkslätts Fyyri bibliotek, En hel dag med intressant program och möjlighet att träffa kolleger från Nyland och även resten av landet väntar. Utbildningsdagen ordnas av AKE-Borgå som en del av det regionala utvecklingsuppdraget i Nyland. Alla som jobbar vid ett allmänt bibliotek är välkomna att anmäla sig. Utbildningsdagens språk är svenska.

Diskriminering och likabehandling på bibliotek

Likabehandling innebär att trygga faktisk jämlikhet för alla och undanröja ojämlikhet i samhället på grund av diskriminering. Enligt en rapport från Justitieministeriet våren 2024 är diskriminering i Finland fortfarande ett betydande problem och har till och med ökat under de senaste åren. Främjandet av likabehandling är till stor del i formellt skick, men det praktiska genomförandet är bristfälligt.