Politiikkaviikko ja Nuorten vaalit — demokratiakasvatusta nuorille
Innosta nuoria yhteiskunnallisen vaikuttamisen pariin järjestämällä Politiikkaviikko 24.-28.3.2025!
Innosta nuoria yhteiskunnallisen vaikuttamisen pariin järjestämällä Politiikkaviikko 24.-28.3.2025!
Tässä kolmen tapaamisen sarjassa tutustutaan kirjastossa tehtävään seniorityöhön eri näkökulmista, Seniorityö kirjastossa ‑Liboppi-kurssin sisältöjä seuraillen. Jokaisessa tapaamisessa on mukana puhujavieras, ja pääset pohtimaan kurssilla esiteltyjä teemoja. Tapaamiset toteutetaan Teams-etäyhteydellä.
Yhteisen aamupäivän webinaarin aikana kuulemme kokemuksia aluehallintovirastojen järjestämästä opintomatkasta Ruotsiin Göteborgin seudulle sekä terveisiä Baltian maiden kirjastojen symposiumista Puolan Varsovasta. Puheenvuorot ja esitykset ovat monikielisiä.
Pike ja Pampas opintomatkoilla: Kuulumisia maailmalta!
To 19.12.2024
Klo 10.00-11.30
Etälähetys
Mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon, kun suunnittelet tapahtumien suoratoistoa kirjastossa? Millaista laitteistoa ja ohjelmistoa tarvitaan? Kuinka saada ääni ja kuva mahdollisimman laadukkaiksi? Miten suunnitella ja toteuttaa striimejä erilaisissa tiloissa? Lohjan kaupunginkirjastolla on tapahtumatiimi, joka on striimannut tapahtumia vuodesta 2020 lähtien. Tervetuloa mukaan kuulemaan käytännönläheistä opastusta kokeneilta kirjastostriimaajilta.
PiKe-alueen Ratkaisukahvit! Kokoonnumme perjantaina 29.11. klo 10.00 linjoille etäyhteyksin vaihtamaan ajatuksia kirjastoalan ajankohtaisista asioista suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tervetuloa mukaan kahvittelemaan, keskustelemaan ja oppimaan uutta yhdessä, tällä kertaa myös ruotsin kehittämiskirjastokollegoiden kanssa.
Miten sanoittaa digiä asiakkaalle?
Vuoden viimeisillä Piken digikahveilla pohditaan, miten asiakkaalle vieraita ja uusia digiasioita voi sanoittaa ja havainnollistaa opastustilanteissa. Tervetuloa mukaan kahvittelemaan, keskustelemaan ja oppimaan uutta yhdessä muiden kollegoiden kanssa!
Piken digikahvit: kootut digiselitykset
To 21.11.2024 klo 10.00-11.00
Teams
Nopeasti muuttuva digitaalinen maailma, polarisoituva sosiaalinen media ja generatiivisen tekoälyn esiinmarssi haastavat medialukutaitomme äärimmilleen. Oletko valmis auttamaan asiakkaitasi navigoimaan näissä syvissä ja myrskyisissä vesissä? Tarjoamme sinulle nyt koulutusta, joka syventää kirjastojen henkilökunnan osaamista nuorten ja aikuisten digitaalisessa informaatiolukutaidossa ja sen kehittämisessä. Koulutuksen avulla opit tunnistamaan, miten tuet eri ikäisiä asiakkaitasi tehokkaasti tiedon haussa, kriittisessä arvioinnissa ja turvallisessa netinkäytössä.
Generatiivinen tekoäly – kuten ChatGPT – lisää tutkitusti tekemisen laatua ja nopeutta. Tekoälystä on hyötyä moninaisissa tehtävissä, joissa käsitellään, luodaan tai muokataan tekstuaalista sisältöä tai tarvitaan uutta kuva-, ääni- tai videoaineistoa. Generatiivisen tekoälyn käyttöön liittyy riskejä esimerkiksi hallusinaatioiden (eli tekoälyn keksimien sepitteiden), vinoumien ja tietoturvan osalta. Riskit ovat saattaneet jäädä taka-alalle tekoälyn nopeassa kehityksessä ja halussa ottaa tekniikka nopeasti käyttöön.
Lahden AKEn Kohti vaikuttavampaa lukutaitotyötä ‑webinaarissa perehdytään lukutaitotyön määrittelemiseen ja pohditaan sen strategisia suuntia. Mitä kaikkea kirjastojen lukutaitotyö pitää sisällään? Koulutuspäivä on osa Lahden AKEn vaikuttavan lukutaitotyön teemaa.
PiKe-alueen Ratkaisukahvit! Kokoonnumme perjantaina 25.10. klo 10.00 linjoille etäyhteyksin vaihtamaan ajatuksia kirjastoalan ajankohtaisista asioista. Tervetuloa mukaan kahvittelemaan, keskustelemaan ja oppimaan uutta yhdessä muiden kollegoiden kanssa. ☕️