Runoaarteenmetsästys on seikkailutaidekasvatuksen menetelmiä käyttävä työpajakonsepti, jossa houkutellaan 1–3. luokkalaisia lapsia toiminnallisin menetelmin runojen lukemisen ja tulkinnan äärelle. Työpajaa voi soveltaa myös S2-ryhmille sekä kielelliseen hahmottamiseen erityistä tukea tarvitseville. Työpajojen tavoitteena on tutustua runoihin tekstilajina ja tutustua kirjastotilaan toiminnallisesti.
Runoaarteenmetsästystä kirjastossa -työpajoja pilotoitiin lukuvuonna 2019-2020 kuudessa eri Helsingin kirjastossa. Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjasto ja Seikkailutaidekoulu.
Halutessaan luokalle voi koota mukaan lainattavaksi myös runokirjakassin.
Pajan kulku:
Luokka saapuu kirjastoon. Kokoonnutaan johonkin sopivaan tilaan ja jutellaan hieman kirjoista ja kirjastosta. Mitä kaikkea kirjastossa voi tehdä? Voisiko kirjastossa myös seikkailla? Ennen seikkailulle lähtöä kerrataan vielä yhdessä kirjaston säännöt.
Seikkailuvaihe: etsitään yhdessä kirjastoon piilotetut palapelin palat aarrekartan avulla.
Kokoonnutaan takaisin yhteen, kootaan runopalapelit ja keskustellaan/tulkitaan runoja yhdessä.
Tulkinnan jälkeen oppilaat pääsevät vielä luomaan pienryhmissä omat runot valmiiden sanalappujen avulla. Lopuksi runot luetaan ääneen.
Työpajan jälkeen luokka voi halutessaan jäädä kirjastoon lukemaan tai lainaamaan kirjoja. Luokalle voi antaa mukaan myös valmiiksi kootun runokirjakassin.
Yksityiskohtaisemmat ohjeet pajojen vetämiseen löytyvät osoitteesta www.helmet.fi/runoaarteenmetsastys
Pajoissa hyödynnettäviin runoihin kannattaa tutustua etukäteen ja miettiä, mitä asioita käy läpi runojen tulkintaosiossa.
Luovaa runonkirjoitustehtävää varten tarvittavat sanalaput voi tulostaa valmiiksi vaikkapa pajaa edeltävänä päivänä. Runopalapelin palat piilotetaan kirjastoon hetki ennen pajojen alkamista. Jos luokalle haluaa antaa mukaan runokassin, kannattaa runokirjat varata hyvissä ajoin.