Jag vill veta hur livet såg ut för en person född i mitten av 1800-talet på den finska landsbygden. Om frågan gällt den svenska motsvarigheten kanske man…

Frågan ställd

Jag vill veta hur livet såg ut för en person född i mitten av 1800-talet på den finska landsbygden. Om frågan gällt den svenska motsvarigheten kanske man svarat med Moberg, men jag tror att Mobergs utvandrar-epos egentligen inte är så historiskt precist, och att det socialt kanske handlar mer om Mobergs samtid när han skrev romansviten än om det 1850-tal den formellt beskriver. Jag är intresserad av tiden efter 1809, så Finland är här ett storhertigdöme i det ryska imperiet, och är också i första hand intresserad av tiden före nödåren 1866-1868, så kanske 1820-1850 kan vara en bra ide. Jag vill förstå hur man bor, jobbar, umgås, äter -- allt sånt där som är vardag och fest. Hur familjer ser ut, hur handel och resor går till. Vem köper man mat av, och finns det lakrits i snabbköpet? Vilken väckarklocka har man, vad äter man, läskunnighet och skrivmöjligheter, vad står i tidningen och vad pratar man om när man träffas vid mjölkpallen? Hur medveten är man om omvärlden? Jag är alltså ute efter en författare som skildrar den här tiden och miljön. Jag är intresserad av orter som Piippola, Muhos och annat nära Oulu, ock kanske själva Oulu också (även om det inte direkt är landsbygd).

Svar

Besvarad
Uppdaterat

Kollegan från Uleåborg föreslog boken Ärkeängeln i Uleåborg av Anu Kaipainen. Händelserna är placerade i Uleåborg och tiden är 1808-1809.

Dessutom kan det vara värt att bekanta sig med Wacklin: Hundrade minnen från Österbotten, vars digitaliska version finns här http://digi.kirjastot.fi/files/original/3e0f0ebceebf6b629398071b9e9f07bc.pdf

Verk på finska:

Snellman P.W. : Oulun laivoja ja laivureita, 1974
Niskala, Kaarina: Valkovuokkojen villat : Toppilansalmen huvilat ja puutarhat (1800-luvun jälkipuoliskolla)

Sedan finns också Uleåborgs tidning på nätet

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/442377?page=1

Annat material finns, men de flesta verken är skrivna på finska:

Markku Turunen Kuikka-Koponen Östra Finland

Juhani Merilahti Isonkarin miehet Skärgårds liv, lotsar

Annikki Kariniemi Riekon valkea siipi Pajala och om Lars Levi Laestadius

Heidi Köngäs Luvattu Tavastland

Översatta till svenska finns egentligen huvudsakligen klassiker: Aleksis Kivi Sju bröder, Minna Canths böcker, Johannes Linnankoski, Juhani Aho. De är huvudsakligen i slutet av 1800-talet.

Av finlandssvenska författare kan nämnas Anni Blomqvist som har skrivit om Stormskärs Maja, som skildrar skärgårdslivet på Åland från 1842 till1899.

Ulla-Lena Lundbergs Leo (första delen av Sjöfartstrilogin) placeras på 1800-talets slut, miljön är Åland och sjöfart.

Barbara Winckelmans historiska romanserie berättar om Helsingfors historia och livet i staden mellan 1740-1904; Din vredes dag, Bortom gryningen, Kejsarstaden, Stenslottet, Stad i uppror.

Här finns en lista romaner vilkas händelser placeras på 1800-talet. Den är på finska, men kanske ändå till nytta, https://www.satakirjastot.fi/web/arena/1800-luku1

3 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.