Hej!
Jag undrar vad som är den är den äldsta litteraturen angående Blendasägnen?
Står den omnämnd någonstans i fornaldarsagorna?
Tacksam för svar!
Svar
Blendasägnen är en småländsk folksägen. Den är sannolikt uppfunnen för att förklara tillkomsten av den antagligen urgamla Värends härads arvsrätt.
Den äldsta bevarade skriftliga redogörelsen för det som med tiden blev till Blendasägen återfinns i ett verk av Johannes Baazius d.ä. (biskop i Växjö) från 1642:
"Värend omfattar fem härad närmast Växjö, vilka av inbyggarna kallas Värnsland på grund av såväl kvinnornas som männens raskhet och tapperhet i försvaret. Ty en gång, då männen blivit dödade av fienden, grepo kvinnorna till vapen och utdrevo fienden ur landet, av vilken orsak männen medgåvo sina hustrur deras jämställdhet i alla rättigheter och detta iakttages här än idag i fråga om arvsskifte."
I tryck möter man sägnens samband med den lika arvsrätten i Värend först hos Johan Stiernhöök (De iure sueonum et gothorum vetusto, 1672:186).
I sin utförliga och utsmyckade form där Blendas namn nämns för första gången i skrift förekommer sagan i de inlagor, i vilka man på 1680- och 1690-talen sökte hos lagkommissionen dels skydda den lika arvsrätten, dels som argument mot den nya kyrkolagens förbud mot trummors användning vid brudfärd.
Källor:
Blendasägnen. http://sv.wikipedia.org/wiki/Blendas%C3%A4gnen
Gårdsbyleden etapp 1. http://www.stigoteket.se/stig.php?stig_id=224
Nordisk familjebok (2:a upplagan, 1905). http://runeberg.org/nfbc/0442.html, http://runeberg.org/nfbc/0443.html
Personakt för Johannes Baazius d.ä., Född: 1583-07-21 Ekesås, Gårdsby. http://www.joakimsrotter.se/slaktforskning/p57348d08.html
Böcker:
Wägner, Elin: Tusen år i Småland.
Johnsson, Pehr: Blendasagan och värendskvinnorna. 1918.
Kommentera svaret