Digitalt stöd
Definitionen av digitalt stöd
Digitalt stöd är det användarstöd i anslutning till digitala myndighetsbesök, tjänster och smartenheter som syftar till att hjälpa kunden att använda smartenheter och sköta ärenden självständigt och säkert samt att förstå de allmänna principerna för digitala tjänster.
Det finns många typer av digitalt stöd. Det kan bestå av:
- närstöd (till exempel e-servicepunkter, gruppstöd och stöd i hemmet)
- distansstöd (till exempel chatt, telefon- eller videostöd)
- utbildning (till exempel via online-utbildningar, medborgarinstitut och videon)
Utöver det här hjälper många bibliotek sina besökare i frågor rörande datateknik och digitala informationskällor. På den här sidan samlar vi länkar om riktlinjer rörande digitalt stöd och frågor rörande det praktiska arbetet.
Beskrivning av digitalt stöd för servicedatalagret och tjänsten Suomi.fi
I Servicedatalagret finns en basbeskrivning av tjänsten digistöd. Du hittar den i Servicedatalagrets användargränssnitt med namnet Digistöd. Biblioteken kan utnyttja basbeskrivningen för att beskriva sitt eget digistöd i Servicedatalagret för Suomi.fi-tjänsten. Befolkningsregistercentralen har gjort anvisningar för att beskriva digistödet i Suomi.fi-servicedatalagret.
Hjälp med digitalt stöd för biblioteken
Enligt nuvarande riktlinjer för biblioteken ska alla i personalen kunna ge hjälp och handledning i användandet av bibliotekets eget digitala material.
- I Länkbiblioteket har vi samlat material som kan vara till nytta i handledningsarbetet i länksamlingen Digitalt stöd
- I Makupalat.fi finns en samling med finkspråkiga länkar om digitalt stöd
- Yle har producerat artikel-serien Digitreenit - Digiträning. På Svenska Yles Vetamix-webbplats hittar du du de svenskspråkiga Digiträning-artiklarna. Artiklarna kan vara till nytta för bibliotekets personal och besökare.
- På Facebook finns gruppen Digitreenit, som vem som helst kan ansluta sig till. Där kan man också föreslå ämnen för digiträning-artiklarna.
Bibliotekens kunskapskrav
- Kouvola stadsbiblioteks riktlinjer för digistöd (på finska)
- Lahtis stadsbiblioteks riktlinjer för mediehandledarnas och personalens digitala kunnande. (på finska)
Om digitalt stöd på andra webbplatser
- Finansministeriet: Förslag till verksamhetsmodell för digitalt stöd. AUTA-projektgruppens slutrapport
- Befolkningsregistercentralens suomidigi.fi (på finska)
- Europeiska komissionens Digital Competence Framework 2.0 -projekts definition på digital läskunnighet och Europass Digitala färdigheter - Skala för självbedömning
- Material från Region Uppsalas DigiComp -projekt Digitalt först med användaren i fokus, rapporter och självskattningstest kring digitala kompetenser för bibliotekspersonal.