Huomenta
Mistä on lähtöisin käsite KAHVIKISSA? Olen turhaan yrittänyt löytää tietoa ihan itse.
Svar
Valitettavasti en onnistunut löytämään tietoa kahvikissa-nimityksen alkuperästä. Läpikäymäni etymologiset sanakirjat ja idiomisanakirjat eivät näytä mainitsevan kyseistä sanaa. Myöskään Turun kaupunginkirjaston aiheeseen liittyvät, kahvista ja kahvikulttuurista kertovat teokset eivät käsitelleet asiaa. Ainoa löytämäni tieto löytyy Kotimaisten kielten keskuksen (kotus.fi) ylläpitämästä Kielitoimiston sanakirjasta. Sanakirjan mukaan kahvikissa-nimitystä käytetään henkilöstä, joka pitää kahvista ja juo sitä paljon, mutta nimityksen alkuperää ei tässäkään sanakirjassa mainita.
Kommentarer
Ainoa tieto löytyi Kielitoimiston sanakirjan verkkoversiosta (päivitetty 2017), jossa siinäkään ei mainita sanan alkuperää? Selitetäänkö siinä muidenkaan sanojen alkuperää? Jotakin voinee päätellä siitä, että kahvikissa-hakusanaa ei ollut vielä samaisen sanakirjan ensimmäisessä painetussa laitoksessa v. 2006 mutta se oli lisätty vuoden 2012 päivityksessä. Sanaa ei myöskään ollut otettu merkittävästi laajempaan Nykysuomen sanakirjaan 1950-luvulla.
Kahvikissahan on melko nuorehko sana, näillä kulmilla kansan kahvinnautiskelun ikäinen? Kissahan kuvataan perinteisesti pääsiäisenä noita-akan ja kahvipannun seuraan, olisikohan siinä jokin linkki tietoon tästä?
Sana on päinvastoin ollut käytössä (tosin ilmeisen harvakseltaan) jo 1800-luvulla, koska esiintyy tuon ajan sanomalehdissä, aivan ilmeisesti jo tuolloin nykyisessä merkityksessään: https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?query=kahvikissa&orderBy=DATE
Olisiko sanonnalla yhteyksiä sivettikissan kanssa? Indonesialaisen kissan ravinto on kahvipavut.
Lapsista on meilläpäin käytetty nimitystä maitokissa, jos joivat kovasti maitoa pienenä. Eli kuvastaa lähinnä mieltymystä johonkin ruoka-aineeseen ja lähinnä juotavaan.
Toisaalta, viinaksiin mieltyneestä käytetään nimitystä "viinasieppo", eli olisikohan vähän samanlaista perua. Tuskin kuitenkaan sieppoihin liittyvää.
Kommentera svaret