Kun esim. mökkisaunan tai aitan ulko-oven yläpuolelle naulataan vanha hevosenkenkä "onnea tuottamaan", kummin päin kenkä perinteen mukaan kiinnitetään,…

Frågan ställd

Kun esim. mökkisaunan tai aitan ulko-oven yläpuolelle naulataan vanha hevosenkenkä "onnea tuottamaan", kummin päin kenkä perinteen mukaan kiinnitetään, ylössuin vai alassuin? Tuttavani mukaan kenkä pitäisikin kiinnittää avoin puoli ylöspäin, jolloin kiinnityksessä täytyy nähdä enemmän vaivaa ja siten "ansaita onnensa". Miten on kansanperinteen mukaan?

Svar

Besvarad
Uppdaterat

Tuttavasi on oikeassa. Tosin en löytänyt hänen selitystään ”onnen ansaitsemisesta” mistään lähteistä, mutta ajatushan on hauska. Kirjassa Bruce-Mitford: ”Viestivät merkit & paljastavat symbolit” (1997) sanotaan hevosenkengästä näin:
Hevosenkenkä on tehty raudasta ja raudassa on voimaa, joka voittaa pahan silmän. Ovensuuhun avoin pää ylöspäin ripustettu hevosenkenkä tuo onnea ja auttaa myös sen säilyttämisessä. Eli onni ei ”putoa” pois! Hevosenkengän ripustaminen ylösalaisin sitä vastoin tietää onnen katoamista.
Tietoa löytyi myös kirjasta Lempiäinen: ”Lukujen symboliikka nollasta miljoonaan” (1995):
Planeettojen ja täydellisyyden lukuna seitsemän on kansanperinteessä ollut onnen luku. Sen tehoa on vielä vahvistettu liittämällä se muihin onnea tuoviin asioihin, esim. seitsemän hevosenkenkää tai hevosenkenkä, joka kiinnitetään seitsemällä naulalla.

107 röster
Fann du informationen nyttig?
Ämnesord
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Aivan oikein! Mutta miten päin se ripustetaan avoin puoli ylöspäinkö?

Niin, niin päin se ripustetaan.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.