Olen kiinnostunut Espoon historiasta ja varsinkin Bembölen kylän. On ollut kovin vaikeaa löytää muuta kirjallisuutta kuin ns.tietokirjallisuutta. Kaipaisin…

Frågan ställd

Hei!
Olen kiinnostunut Espoon historiasta ja varsinkin Bembölen kylän. On ollut kovin vaikeaa löytää muuta kirjallisuutta kuin ns.tietokirjallisuutta. Kaipaisin esim.romaaneja, vaikka ovatkin tapahtumiltaan fiktiivisiä. Olen myös kuullut että muutama paikallinen olisi kirjoittanut Bembölestä jonkin laisen kirjan. Tosin tietoni perustuvat kuulopuheisiin ja vanhojen muistoihin. Kansakoulun opettaja "Arttur" Nylund olisi kirjoittanut Bemböle sagor ja joku naisihminen tehnyt myös kirjan jossa puhuttaisiin paikallisista oikeilla nimillään. Olisiko vinkkejä mistä voisin tällaisia löytää? kiinostuksen syynä ovat juuret Bembölessä ja kiehtovat tarinat elämästä joita olen ikäni kuullut. Pystyn lukemaan myös ruotsiksi, mutta suomi on kyllä huomattavasti sujuvampaa. kiitokset vaivannäöstä!!!

Svar

Besvarad
Uppdaterat

Espoon historiasta on julkaistu varsin runsaasti kirjallisuutta. Bemböle kuuluu alueen vanhimpaan asutusalueeseen, ja siitä on mainintoja eri lähteissä. Varhaisimmat tarkat tiedot kylien ja talojen lukumäärästä Espoossa ovat vuodelta 1540, jolloin kylien tiloista alettiin pitää verotusta varten maakirjoja ja niissä mainitaan jo mm. Bemböle. Maakirjoista saatujen tietojen mukaan kylät olivat Espoossa jo tuolloin melko kehittyneitä, mikä viittaa siihen, että ne olisivat olleet olemassa jo huomattavasti ennen ko. ajankohtaa. Espoon pitäjää halkonut tärkeä Kuninkaantie kulki Bembölen kautta jo myöhäiskeskiajalla. Bemböle oli liikenteellinen risteyskohta, josta lähtivät tiet Espoon pohjoisosiin ja Helsinkiin. Kuninkaantiellä oli suuri merkitys Espoon kulttuurihistorialliselle kehitykselle ja siitä on julkaistu useita kirjoja, joissa on mainintoja myös Bembölestä (mm. Kuninkaantie : tien kulku ja vaiheet Espoossa; Itkonen Uolevi: Kuninkaantie Espoossa).

Mm. seuraavista teoksista löytyy tietoja Espoon historiasta ja Bembölestä:

Ahlbäck, Ragna: Viisisataavuotias Espoon kunta 1458-1958 (Espoo, 1958)
Välähdyksiä keskiajasta : Espoo keskiajalla ja uuden ajan taitteessa (Espoon kaupunginmuseo, 1999)
Luoto, Reima T. A.: Espoon aikakirjat : espoolaiselämää kivikaudesta nykypäiviin (Espoon kaupunki, 2001)
Långvik-Huomo, Marianne: Aikamatka Espoossa (Espoon kaupunginmuseo, 2003; teokseen kuuluu myös CD, jolta voi kuunnella 1400-1500-lukujen elämästä kertovia tarinoita)

Espoon kaupunginmuseon julkaisema Espoo-sarja:
Kokkonen, Jüri: Muinaisaikojen Espoo
Ramsay, August: Espoo : Espoon pitäjä ja Espoon kartano 1500-luvulla
Ramsay, August: Espoo : Espoon pitäjä ja Espoon kartano 1600-luvulla (tietoja mm. Bembölen kylän tiloista)
Nikander, Hagar: Espoo 1700-1865
Lahti, Matti J.: Espoo : maalaispitäjästä suurkauppalaksi
Ikkala, Marja-Leena: Kylästä lähiöön

Viimemainitussa kerrotaan mm., että ruotsinkieliset bemböleläistarinat vastaavat suomennettuina hölmöläistarinoita.

Tiedustelit, olisiko Bembölestä ja Espoosta kirjoitettu romaaneja tms. fiktiivistä kirjallisuutta. Artur Nylund on kirjoittanut mainitsemasi kirjan "Bembölesagor : tillkomst och betydelse" (1974). Pääkaupunkiseudun Helmet-tietokannasta löytyy lisäksi seuraavia teoksia:

Sirola, Martti: Livet i Bemböle (Stockholm : Carlsen, 1981)
Lönnqvist, Bo (red.): Brage årsskrift: 1958-1973; sis. mm. Bembölehistorierna (Helsingfors : Föreningen Brage, 1974)
Bembölingens bruna blå : handbok för dumbommar (Lovisa : Bokförlaget, 1978)

9 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Erinomainen listaus, suuret kiitokset tästä! Onko lista päivittynyt sitten 2005? Olen pyörinyt nurkilla lapsena ja nyt muuttanut Bemböleen pienen mutkan kautta vanhaan taloon. Kaikki kirjallisuus Bembölestä kiinnostaa, varsinkin tietokirjallisuus.

Mielenkiintoista, itsellä samat asiat olleet mielessä. ex-bemskiläinen -70-80 luvuilta.

Artur Nylund on kirjoittanut myös kirjan: Gårdagens gummor och gubbar i Esbo (1979), jossa on pienoiselämäkertoja espoolaisista henkilöistä v. 1850-1950.

Olen syntynyt 1943 Helsingissä. Äitini kertoi aikoinaan, että olisimme olleet sotaa paossa Bembölen kartanossa. Voisiko se pitää paikkansa.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.