Mitä tarkoittaa vanha ilmaus "jousittain"?
Teemme Jyväskylän yliopistossa kurssityönä rakennushistoriaselvitystä Toivakan kellotapulista, ja törmäsin kahteen otteeseen tähän ilmaukseen.
"jousittain ripillä käyviltä seurakuntalaisilta siihen työhön tarvittavat varat" ja "--rakennus, jonka piirustukset vasta hankittaisiin, aljettaisiin kohta armollisen luvan saatua, ja että tarpeet siihen koottaisiin manttaalia myöten--mutta itse työ suoritettaisiin vanhan tavan mukaan jousittain." Molemmat lainaukset kirkonkokousten pöytäkirjoista.
Vastaus ei ole elintärkeä työllemme, mutta kiinnostaisi mitä tämä olisi nykysuomeksi. En arvaa, eikä googlaten löydy mitään :)
Svar
Ilmaus "jousittain" on peräisin niiltä ajoilta, joina metsästys ja kalastus olivat meillä pääelinkeinoja ja jousimiehet suuressa arvossa. Kun esimerkiksi verot kannettiin tai kirkonrakennustyöt toimitettiin jousittain, osuudet määritettiin laskemalla, "kuinka monta jousta jännittävää (vississä ikämäärässä olevaa) miestä kussakin talossa oli".
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1584665?page=6
Kommentarer
Ennen kuntien perustamista paikallishallinto oli järjestetty seurakunnittain, joten tuo jousittain maksaminen vastaa ikään kuin kunnallisveroa. Valtion verothan kannettiin manttaalien mukaan.
Kommentera svaret