Mistä tulee ja mitä tarkoittaa sana raakku? Jokihelmisimpukasta uutisoidaan tuolla sanalla. Jostain luin, että kaivostoiminnassa käytettäisiin raakku-sanaa…

Frågan ställd

Hei. Mistä tulee ja mitä tarkoittaa sana raakku?
Jokihelmisimpukasta uutisoidaan tuolla sanalla. Jostain luin, että kaivostoiminnassa käytettäisiin raakku-sanaa vähempiarvoisista kivistä eli muistuttiko jokihelmisimpukka jonkun mielestä tuollaista ja sana on jäänyt käyttöön? Onko `sana muuten Kotuksen hyväksymä? Inha nimitys hyödyllisestä simpukasta.

Svar

Besvarad

Pikaisella tiedonhaulla löysin maksumuurin takana olevan lehtiartikkelin ja nostona siitä näkyi maininta, että vanha nimitys raakku tulisi venäjän kielen simpukkaa tarkoittavasta sanasta rakushka. Tutkin asiaa lisää Suomen etymologisesta sanakirjasta, joka löytyy Kotimaisten kielten keskuksen / Kotuksen sivujen kautta. Siellä hakusana raakku tuotti tuloksen, joka vahvistaa etymologian olevan venäjän kielessä. Sana raakku on myös Kotuksen hyväksymä.

Suora linkki Suomen etymologiseen sanakirjaan on https://kaino.kotus.fi/ses/

5 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Onko raakku-sana Kotuksen hyväksymä? Jo Nykysuomen sanakirjan toimitus "hyväksyi" sen sanakirjan neljänteen osaan, joka ilmestyi vuonna 1956. Edelleen se on hakusanana Suomen kielen perussanakirjassa (toinen osa, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus 1992) synonyyminä jokihelmisimpukka. Edellisellä rivillä on "raakki", johonkin kelpaamaton, hylätty esine tai ihminen.

Kotuksen lähteistä: Joissakin suomen kaakkoismurteissa on voitu "jättää jokin raakkuun" ja "jokin on jäänyt raakkuun", kun se on hylätty. Tämä liittyy hylättyä tai hylättävää tarkoittavaan sanaan, jonka yleiskielinen muoto on raakki. Se taas on lainaa ruotsista, jossa lähtökohtana on vrak (hylky, hylkytavara, kelvoton). Keskenään samannäköiset, mutta erilähtöiset ja eri asiaa tarkoittavat sanat eivät ole suomessakaan harvinaisia.
Kansalliskirjaston digitoimista julkaisuista ja HS:n arkistohausta löytyi runsaasti raakkuja merkityksessä (jokihelmi)simpukka, mutta vain pari osumaa vuosisadan takaisista kaivosalan julkaisuista toisessa merkityksessä.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.