Toimin konservatoriokirjastossa, jossa merkittävin aineistoryhmä on nuotit. Viime vuosina on alkanut tulla hankintapyyntöjä (orkesteri)nuoteista, joita voi…

Frågan ställd

Toimin konservatoriokirjastossa, jossa merkittävin aineistoryhmä on nuotit. Viime vuosina on alkanut tulla hankintapyyntöjä (orkesteri)nuoteista, joita voi ostaa pelkästään PDF-tiedostoina. Tiedoston ostaessani se usein lähetetään minun sähköpostiini, josta olen sitten tulostanut kirjaston hyllyyn konkreettiset nuotit, joita voi lainata normaalisti, ja toisinaan olen myös välittänyt tiedoston orkesteria johtavalle opettajalle. Ostaessani nuotin ilmoitan aina ostavani sen kirjastoon. Minua kuitenkin mietityttää, onko tässä jotain ongelmaa tekijänoikeuksien kannalta. Yhtyesoittomateriaalin luonteeseen kuitenkin kuuluu, että sitä levitetään usealle soittajalle. Entä olisiko minun mahdollista muodostaa konservatoriomme intraan nuottikokoelma ostamistani tiedostoista? Sinne pääsisi vain koulun oma väki. Uskon sähköisten nuottien tarjonnan lisääntyvän tulevaisuudessa, joten haluaisin tietää paremmin niihin liittyvistä oikeuksista ja rajoituksista.

Svar

Besvarad

Jos kirjasto ostaa PDF-muotoisen nuottitiedoston, jatkotoimien laillisuus riippuu kokonaan siitä, liittyykö ostoon jonkinlainen käyttöoikeussopimus. Se voi olla kirjoitettuna verkkosivuille siten, että sieltä ostava sitoutuu ostopäätöksen tehdessään tällaiseen sopimukseen. Tai se voi olla erillinen dokumentti, joka täytyy lähettää takaisin myyjälle allekirjoitettuna. Kun en tätä tiedä tarkemmin, seuraavassa vain joitakin arveluja.

Jos kustantaja myy PDF-muotoinen nuotin, sillä ei ole intressiä sallia tuon PDF:n kopioimista paperille ilman erillistä korvausta. Tietenkin jos itse musiikki ei ole enää tekijänoikeuden suojaamaa, eikä kyseessä ole suojattu sovitus vapaasta musiikista, silloin ei kustantaja voi kopiointia ja jakelua estää.

Pidän todennäköisenä, että PDF:n myyjä on määritellyt jotkin käyttöehdot. Niiden myötä määräytyy myös se, onko kirjastolla oikeus tarjota PDF esimerkiksi opiskelijoille vapaasti ladattavana tiedostona. Lähtökohtaisesti on syytä olettaa, että kustantaja on PDF:n kirjastolle myydessään olettanut jotain ja ilmaissut sen käyttöehdoissa.

Valitettavasti mitään yleistä periaatetta ei ole tarjolla. EU:n tekijänoikeuslainsäädäntö, jonka mukainen suomalaisen lain on oltava, antaa sähköisesti levitettävän teossisällön oikeudenhaltijalle sataprosenttisen vallan päättää sisällön käyttöehdoista. Laki ei anna kirjastolle tai yksityishenkilölle mitään pakottavia oikeuksia, kaikki riippuu siitä, mitä oikeudenhaltija on päättänyt. Kustantaja voi antaa PDF:n täysin vapaaseen käyttöön, mutta yhtä hyvin laskuttaa kaikesta sen käytöstä.

Voin pohtia tätä nimenomaista tapausta enemmän, jos saan tietää tarkemmin oston yhteydessä tehdystä käyttöoikeussopimuksesta. On selvää, että PDF-nuottien yleistyessä kustantajien täytyy luoda jonkinlaiset yhteiset käytännöt. On kuitenkin muistettava, että laki ei takaa käyttäjille automaattisesti mitään oikeuksia, kaikki riippuu oikeudenhaltijan omasta harkinnasta.

Heikki Poroila

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Esimerkkinä olkoon puhallinmusiikkiin keskittyvä FinnBand nuottimyynti (finnbandshop.com). Sen käyttöehdoissa puhutaan vain laista ja hyvistä tavoista. Toimitusehdoissa kerrotaan tiedostojen lataamisen rajoituksista, mutta kun olen saanut ladattua tiedoston omalle koneelleni, ei ole teknisiä esteitä sen hyödyntämiseen eli tulostamiseen tai jakamiseen sähköisesti eteenpäin. Luottamus hyviin tapoihin tuntuu olevan vahva suomalaisissa puhallinorkesteripiireissä. Sitä paitsi juuri tänään eräs orkesterinjohtaja sanoi minulle "ei kukaan oleta rikastuvansa puhallinmusiikilla".

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.